Określenie „zdrowa żywność“ jest potocznie często stosowane zamiennie z pojęciem „żywności ekologicznej“, ale w rzeczywistości nie jest z nim tożsame. Producenci żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. „Zdrowa żywność“ to termin często stosowany wyłącznie dla celów marketingowych i nadużywany przez firmy, których produkty mają w swym składzie chemiczne dodatki. Jednak zdrowe jedzenie to niekoniecznie posiadające certyfikat, często droższe produkty. Wybierając żywność nieprzetworzoną, lub niskoprzetworzoną, warto kierować się nie tylko oznaczeniami „bio“ i „eko“, ale sprawdzać listę naturalnych składników i dodatków, które produkt zawiera. Im krótsza lista, tym zwykle żywność ma więcej wartości. Nie dajmy się zmylić wypisywanym na opakowaniach hasłom: „bez konserwantów“, „bez polepszaczy“, „bez barwników“, „dla dzieci“. Sugeruje to nam – konsumentom, że bez wahania możemy uznać nasz zakup za bezpieczny dla zdrowia. Jednak tylko czytając etykiety sprawdzimy, czy rzeczywiście przy dłuższym spożywaniu produkt nam nie zaszkodzi. Dość powszechne jest obecnie sprawdzanie terminu przydatności do spożycia. Zwykle to pierwsze na co zwracamy uwagę zanim włożymy wybrany przez nas produkt do sklepowego koszyka. Pamiętajmy, że to nie wystarczy, żeby mieć pewność, że świadomie kupiliśmy zdrową żywność. Zwłaszcza, że obecnie wybór jest na prawdę duży, więc łatwo jest sięgać po najlepsze produkty, które dzięki dostępności w lokalnych sklepach i najpopularniejszych sieciach marketów są już przystępne cenowo. Zmieniające się potrzeby konsumentów, którzy świadomie kupują jedzenie bez chemii, wymuszają na producentach modyfikowanie składu oferowanej żywności. Coraz częściej zarówno wielkie koncerny spożywcze, jak i lokalni wytwórcy, wzbogacają swoją ofertę o zdrową, już nie tylko w teorii, żywność dla dorosłych, dzieci i niemowląt. Ten zapoczątkowany przez dbających o zdrowie i aktywnych ludzi trend utrzymuje się od niedawna, jednak wyraźnie wzrastające potrzeby konsumentów pozwalają zachować optymistyczne prognozy na najbliższą przyszłość.